In de zomer van 2020 achtervolgt auteur Tom Marien een eigenzinnige viervoeter doorheen de Lierse binnenstad. Illustrator Lies Van Gasse wandelt met hem mee en legt onderweg in beelden vast wat haar raakt. Samen ontdekken ze groene, haast verborgen parels en ontmoeten ze mensen die iets te vertellen hebben.

In de podcast maakt Tom Marien de wandeling van toen opnieuw met een aantal gasten. Met sommigen van zijn gasten praat hij over hun oude levens, die ze noodgedwongen moesten achterlaten. Over hun nieuwe start en de dromen die ze hebben. Over racisme. Ook onderwerpen die lichtvoetiger zijn, komen aan bod, zoals muziek en de tijd dat voetballers nog moesten werken voor hun centen. Muzikant Peter Pazmany componeerde de soundtrack.

De podcast is een samenwerking tussen het Stadsmuseum Lier en het Liers Cultuurcentrum.
 

Aflevering 1: Souzan Salhab
In deze aflevering praat Tom met de vierendertigjarige Souzan Salhab, afkomstig uit het Syrische Aleppo. Souzan studeerde Engelse literatuur aan de universiteit. Ze droomde ervan om leerkracht Engels te worden. De burgeroorlog besliste er anders over. Om, zoals ze zelf zegt, uit een kwade droom te ontwaken, vluchtte ze, met haar man en drie kleine kinderen, naar Europa. Door een toeval haast kwam ze in het kleine Lier terecht. Dit is het verhaal van Souzan Salhab.

Aflevering 2: Nadia Raoui

Het afgelopen jaar leerde Tom op zijn nieuwe werk de tweeënveertigjarige Nadia Raoui kennen. Ze geeft les aan Ligo Antwerpen en is een goedlachse collega met tonnen energie. Ze is in België geboren, maar haar roots liggen in Marokko. Hoe is het, vroeg Tom zich af, om op te groeien als meisje in zo’n bijzonder gezin? Heeft ze de religie van haar ouders overgenomen? En met welke ogen kijkt ze naar de stad waarin ze woont en werkt? Hoog tijd dus voor een gesprek met Nadia Raoui.

Aflevering 3: Stijn Claes (verschijnt op 26/10)

Terwijl corona door de wereld raast, ontmoet Tom de jonge leeuw Stijn Claes. Wanneer ze elkaar spreken, heeft hij net het Engelstalige knaldrang-nummer ‘Young, wild and free’ op de socials losgelaten. Een verrassing van formaat, want Tom leerde hem de afgelopen jaren kennen als Kleine Slimmerik. De jonge Lierse hiphopper die zijn Nederlandstalige woorden van eigen noten voorzag. Een hele tijd na het gesprek, in de meest vochtige zomer ooit, zal hij een song opnemen met het Ijslandse model en Instagramfenomeen Arna Karls. Stijn Claes is hot, lijkt wel. Kan het nog hotter en zotter?

Aflevering 4: Roushan Masto (verschijnt op 2/11)

De tweeëntwintigjarige Roushan Masto is afkomstig uit Efrin, nabij de grootstad Aleppo in Syrië. Ondertussen woont en werkt ze ongeveer vijf jaar in België. De burgeroorlog dwong haar familie om elders een nieuw leven op te bouwen.

Haar vorige leven speelde zich af in en rond het restaurant van haar vader Wallid Masto. Een plek waar ze graag over vertelt.

Tijden de wandeling spreekt de jonge Roushan ook gedreven over oorlog en politiek, over de positie van de vrouw in de Arabische wereld, de Syrische keuken. Taboes kent ze niet.

Maak kennis met de rechttoe rechtane Roushan Masto, dochter van de neus van Aleppo.

Aflevering 5: Hannelore Vermassen en Hugo Broes (verschijnt op 9/11)

De vierenveertigjarige Hannelore Vermassen is teamleider ondernemen van de stad Lier. Na haar studies in Gent kwam ze in de Pallieterstad aanwaaien met haar man.

Ze is gebeten door de letteren en heeft een groot hart voor hen die van elders komen. Zo was en is ze, samen me haar gezin, actief als inburgeringscoach. De familie Masto mag ze ondertussen tot haar vriendenkring rekenen.

Hugo Broes is een geboren en getogen Lierenaar. Hij is enerzijds een gedreven stadsgids en anderzijds een levendige encyclopedie van vijfenzeventig jaar. Daarnaast houdt hij onder meer de Facebookpagina Lier vroeger in de digitale ether.

Zijn hart klopt ook hevig voor voetbalclub Lyra. Hugo Broes is de geknipte man om enkele aparte voetbalanekdotes op te diepen terwijl we door de stad struinen.

 

“Tijdens het wandelen hoor je zaken waar je het eens mee kan zijn of niet eens, maar als je een gesprek wilt voeren, moet je ook bereid zijn om te  luisteren.
Als je naar zo’n podcastaflevering luistert, wandel je haast letterlijk mee. En het is helemaal niet verkeerd om eens een keer in de schoenen van de ander te gaan staan.
De gesprekken met hen die van heel elders kwamen, hebben een diepe indruk op mij gemaakt.”

Tom Marien

www.padvandekat.be

DELEN VIA