De mooiste nummers uit het nationale erfgoed. Op een verrassende manier omgebouwd door vier topmuzikanten. Gebracht met schwung, lef, enthousiasme en humor.

In deze nieuwe reeks shows, onder de noemer 'The Autumn Sessions' brengt de band een ode aan een aantal overleden belpop-iconen, van Louis Neefs tot Gorki, van Telex tot Bobbejaan Schoepen. Jo Hermans is a) een geweldig muzikant en b) een durver. Zijn trompet en bugel zijn te horen van Balthazar tot Raymond van het Groenewoud en van Clouseau tot DAAN. De Kempenzoon is een supertalent van wie het beste aan het komen is. Hij is ook een man met een plan. Of met vele plannen tegelijkertijd. The Great Belgian Songbook is het allermooiste. Het is een variant op het Great American Songbook, de fameuze collectie van Amerikaanse standards uit de dagen voor de opkomst van rock-’n-roll. Hermans bezegelt een aantal Belpoptoppers als nationaal erfgoed. Het zijn naoorlogse, bekende en minder bekende nummers met een verhaal en een bijzondere dynamiek. Klassiekers, vergeten schatten en verrassingen.

De selectie gebeurde in overleg met Jan Delvaux (Belpop Bonanza). De liedjes werden gedemonteerd en op een originele en verrassende manier weer in mekaar gepuzzeld. ‘La chanson des vieux amants’ van Jacques Brel krijgt de funk van Quincy Jones, ‘Martine’ van Louis Neefs swingt enkele versnellingen hoger en ‘Somebody that I used to know’ van Gotye wordt hedendaags klassiek. De uitvoering is bijzonder. Instrumentaal. Met bugel/trompet, drums, toetsen en cello. Gebracht door een zestiger, een veertiger en twee jonge dertigers.

Marc Bonne (60) mocht op zijn veertiende al op tournee met Alain Chamfort. De jonge wonderdrummer werd een instituut met een indrukwekkende erelijst. Jean-François Assy (42) speelde cello bij Alain Bashung, Yann Tiersen en DAAN. Pianist David Thomaere (30) geldt als een Groot Talent.

Ook Remko Kühne maakt sinds kort deel uit van deze geweldige line-up, zodat er meteen 2 talenten achter de toetsen zitten. Remko verdiende zijn sporen bij oa Hooverphonic, Alain Clark, Milow,…

The Great Belgian Songbook is een begeesterende trip door de nationale muziekgeschiedenis. Met de swing van jazz en met de herkenbaarheid van pop. Gebracht met schwung, lef, enthousiasme en humor. Live krijg je een concert te zien dat mensen laat dansen en lachen. Dat ontroert en voor opwinding zorgt. Met de trompet van Jo Hermans als wegwijzer en geheim wapen. Denk aan het orkest van Kyteman. Of wat Miles Davis met ‘Time after time’ van Cindy Lauper deed.

“The Great Belgian Songbook is een stomend prestigeproject van Jo Hermans om duimen en vingers van af te likken. Daar kunnen ze zelfs over de grote plas enkel jaloers naar kijken.”
— Het Nieuwsblad ★★★★★

“Glashelder, loepzuiver en zonder te verglijden in gratuit gekoketteer met noten loodst het Kempens antwoord op, welja, Miles Davis en Chet Baker dit kwartet door een verrassende
setlist. Met songs van zowel Bobbejaan Schoepen en Adamo als Gabriel Rios en Angèle maakt The Great Belgian Songbook een op papier bovenmenselijk ogende spreidstand.”
— Gazet van Antwerpen ★★★★

“The Great Belgian Songbook is een schoonheidskuur voor Belgische evergreens en vergetenparels. Een concert dat verrast, vibreert en vervoert.”
— Jan Delvaux

 

Jo Hermans: bugel/trompet
David Thomaere: toetsen
Remko Kühne: toetsen
Jean-François Assy: cello
Marc Bonne/ Dré Pallemaerts: drums

https://www.greatbelgiansongbook.be/