Met verschillende verhalen en thema’s die in elkaar overvloeien. Met oud en nieuw, met religie en afstand, met zorg en liefde. Zo boetseert dit concert een indringend muzikaal weefsel dat bezinning en reflectie brengt in veertien delen – evenveel als de kruisweg van Christus, maar dan met de kracht van de stem en die van de vrouw als leidraad.
Buxtehude schreef een van de bekendste en meest beklijvende werken uit de Duitse religieuze muziek van voor Bach: Membra Jesu Nostri, een cyclus van zeven cantates die de lichaamsdelen van de aan het kruis genagelde Christus bezingt. De blik gaat van de voeten langzaam omhoog tot aan het hoofd met de doornenkroon. En dan weer omlaag: 'Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing.' Zo luidt de beginregel van het gedicht dat rond 1300 geschreven werd ter ere van de Heilige Maria, en dat Pergolesi gebruikte om een nieuw Stabat Mater te componeren. 

Componistes Caroline Shaw en Anna Thorvaldsdottir schreven elk een hedendaags antwoord op delen van de Membra Jesu Nostri. Antwoorden vanuit een vrouwelijk perspectief, met stil verdriet en een diep verlangen naar warmte en schoonheid, en een zoektocht om bescherming te krijgen maar ook geborgenheid te geven.  
Het laatste woord is voor Patricia van Ness, die hoop en vertrouwen brengt: ‘Mijn hart is een heilige tempel, een woonplaats vol rijkdom en complexiteit, van wijsheid niet vatbaar voor mijn verstand, van wonderen en genade, allemaal ontvangen uit uw hand’. 

www.vlaamsradiokoor.be